Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΝΔΥΣΗΣ ΤΟ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Καλή ήταν η πορεία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015. Αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες. Την αύξηση των λιανικών πωλήσεων και των εξαγωγών.

Ειδικότερα:

Οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση 2,7% στο σύνολο της Ευρώπης. Ωστόσο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών υπήρξαν διαφορές.

Ο κύκλος εργασιών κατέγραψε επίσης αύξηση 1,5% στην ένδυση και 0,5% στην κλωστοϋφαντουργία.

Επίσης, μετά από αρκετά χρόνια παρατηρείται έστω και ελαφρά αύξηση στην απασχόληση τόσο στην ένδυση +0,3% όσο και στην κλωστοϋφαντουργία +0,6%.

Ο μόνος δείκτης που καταγράφει μικρή μείωση είναι η παραγωγή. Η μείωση στην ένδυση ήταν 2,3% και στην κλωστοϋφαντουργία 1%.

Οι εξαγωγές κατέγραψαν αύξηση 4,1% στην ένδυση και 3,6% στην κλωστοϋφαντουργία. Οι ΗΠΑ ήταν η χώρα με την μεγαλύτερη αύξηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών σε ποσοστό 21%, ενώ ακολούθησε η Κίνα με ποσοστό 11%. Αντίθετα μεγάλη κάμψη 29% παρουσιάζουν οι εξαγωγές προς την Ρωσία.

Τέλος, αύξηση κατά 10,2% κατέγραψαν και οι εισαγωγές. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις εισαγωγές από το Μπαγκλαντές +24% και το Πακιστάν +19%.